Is spierpijn na het sporten een goed teken?

Is spierpijn na het sporten een goed teken?

Veel sporters voelen zich de dag na het sporten minder goed. Hun spieren doen pijn en ze voelen zich moe. Maar is spierpijn na het sporten eigenlijk wel zo erg? Spierpijn na het sporten betekent dat je spieren hun best hebben gedaan. Je lichaam laat nu weten dat het hard gewerkt heeft en dat je aan je lichaam aan het werken bent. Dit is uiteraard een goed teken. Wil je meer weten over spierpijn en sporten? Welke soorten pijn bij sporten zijn een goed teken? En bij welke pijntjes moet je juist wel uitkijken? In dit artikel lees je meer over pijn na het sporten.

Wat is spierpijn precies?

Spierpijn is pijn in spieren of spiergroepen. Deze pijn ontstaat meestal na inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Spierpijn is niet altijd even erg. Soms is de pijn kort en mild, maar soms is de pijn hevig en langdurig. Spierpijn kan ook in spieren voorkomen die je niet gebruikt tijdens het sporten. Dit komt doordat spierpijn niet alleen in de spieren zelf ontstaat, maar ook in de spiervezels en als spierkrampen.

Daarnaast kan spierpijn ook voorkomen wanneer je net begint met sporten. Zeker als je opeens spieren traint die je normaal minder vaak gebruikt. Dit is niet erg, want spierpijn na het sporten is dan eigenlijk een teken dat je spieren aan het werken zijn en groeien. Heb je vaak last van rugpijn of van je nek? Dan kan het bijvoorbeeld juist positief zijn om deze spieren te trainen. Hierdoor kun je pijnklachten op langere termijn voorkomen of verminderen.

Waar moet je bij opletten?

Er kunnen ook pijntjes ontstaan tijdens het sporten waarbij je wel moet oppassen. Dit zijn pijnen die niet spierpijn zijn, maar wel kunnen wijzen op een blessure. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van je gewrichten, of spierpijn door een spierscheur of kneuzing. Ook kan het zijn dat je pijn krijgt omdat je een verkeerde houding aanneemt, of verkeerd loopt bij het hardlopen. Het kopen van betere schoenen en sportkleding zoals een trainingspak kunnen ook helpen bij het voorkomen van klachten.

Weet je niet zeker of (spier)pijn goed of slecht is? Dan kun je dit even proberen op te zoeken, of (online) contact opnemen met een expert. Heb je na een week nog steeds last? Dan kan het zijn dat er wel iets anders aan de hand is.