Zonnepanelen kopen? Lees dit eerst!

Zonnepanelen kopen? Lees dit eerst!

Wil je duurzamer wonen of werken? Dan zijn zonnepanelen een must-have. Steeds meer mensen beseffen dat zonnepanelen op het dak een goede manier zijn om energie te besparen, het milieu een handje te helpen én daarbij minder geld uit te geven. Bij de aankoop van zonnepanelen is het wel belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Enkel door dit te doen, is het mogelijk om voor de best mogelijke prijs zoveel mogelijk waarde te krijgen. Hoe doe je dat nu precies? Lees snel verder voor het antwoord!

Zo haal je meer uit je zonnepanelen: 5 belangrijke factoren!

Zonnepanelen zijn panelen waarin zonnecellen zitten. Deze cellen vangen zonlicht op, dat dan via een geïntegreerde omvormer omgezet wordt in bruikbare stroom voor je woning of bedrijf. Klinkt heel goed en interessant, maar je kan enkel het beste uit die investering halen als je met onderstaande zaken rekening houdt: 1. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt Ten eerste is het erg belangrijk dat je precies weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw woning. Dit is niet enkel afhankelijk van de beschikbare ruimte op je dak, maar ook natuurlijk de hoeveelheid stroom die je eruit wilt halen. Enkel een professionele service kan je helpen om nauwkeurig te bepalen hoeveel panelen je best installeert. Het gevolg is dat je er voor jouw situatie zoveel mogelijk uit haalt! 2. Het soort zonnepanelen dat je wilt Daarbij loont het ook de moeite om rekening te houden met de verschillende soorten zonnepanelen die er bestaan. Monokristallijne zonnepanelen zijn doorgaans iets duurder, maar leveren over het algemeen meer op. Wil je een iets goedkopere investering doen, dan zijn polykristallijne modellen misschien wel beter. De kwaliteit van deze laatste is echter niet altijd even goed als de monokristallijne variant, dus houd daar rekening mee! 3. Subsidies van de overheid Nog een belangrijke factor om rekening mee te houden? De eventuele premies die je van de overheid kunt krijgen. Steeds meer wordt geïnvesteerd in duurzaamheid en dat betekent dat je nu ook financiële steun kunt krijgen als je zonnepanelen aankoopt. Voor je daarvan kunt profiteren, moet je vaak wel aan strenge criteria voldoen. Het is dus zeker een goed idee om daar zoveel mogelijk over te weten te komen, zodat je weet of je kunt besparen en zo ja, hoeveel! 4. De kwaliteit van de omvormer De omvormer is de machine die ervoor zorgt dat de zonne-energie die je met de zonnepanelen opvangt, effectief bruikbaar is in je woning. De kwaliteit van dit apparaat is dus erg belangrijk, of toch ten minste als je niet zomaar geld wilt weggooien. Onderzoek de verschillende mogelijkheden, desnoods bij verschillende aanbieders en producenten, zodat je zeker geen miskoop begaat! 5. De installatie van de zonnepanelen Als laatste moet je ook voldoende aandacht besteden aan de installatie van de zonnepanelen. Hierbij is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt, zoals de hoeveelheid schaduw op je dak door storende elementen (bomen,...), maar ook bijvoorbeeld het type dak dat je hebt. Een hellend dak van 35 graden is doorgaans optimaal om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Ten slotte spelen ook de beschikbare ruimte én de richting van je dak een grote rol bij het opvangen van zonlicht!

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Vertrouw op een speciaalzaak!

Zonnepanelen dragen op zoveel verschillende vlakken bij aan je wooncomfort maar ook aan het milieu en je energievoorziening. Geld besparen kan zeker als je zonnepanelen koopt, hoewel de initiële prijs soms hoog kan liggen. Gebruik je bovenstaande tips en informatie tijdens je zoektocht naar zonnepanelen, dan vind je ongetwijfeld binnen de kortste keren een goede oplossing. En dat zal je portemonnee, de natuur én je levenskwaliteit alleen maar ten goede komen!