3 tips om je zithouding tijdens het werk te verbeteren

3 tips om je zithouding tijdens het werk te verbeteren

We zijn steeds meer zittend werk gaan doen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd door experts. Wanneer men langer dan acht uur per dag zit, kan dit van grote invloed zijn op de gewrichten en zelfs de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas doen toenemen. Besef goed dat in die acht uur ook de uurtjes op de bank zijn meegenomen. Als je al acht uur zittend werk doet en vervolgens nog een avondje gaat Netflixen, ga je hier dus al dik overheen. 

Kortom: er moet iets veranderen. Natuurlijk is het niet mogelijk om de aard van je werk te veranderen. Je hebt nou eenmaal een zittend beroep. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de belasting voor je lichaam minder groot te maken. Dat begint al bij het aannemen van de juiste zithouding. Maar hoe pak je dit precies aan? Hieronder volgen drie tips om je hierbij te helpen. 

De juiste bureaustoel 

De juiste zithouding valt of staat met de keuze voor een bureaustoel. Bureaustoelen zijn tegenwoordig in alle soorten en maten te vinden. Als je op zoek bent naar een goed exemplaar om vanuit huis te werken, kom je misschien al snel in de verleiding om voor de goedkoopste te kiezen. Veel heb je toch niet nodig? Misschien niet, maar besef wel dat de bureaustoel je in de juiste zithouding moet dwingen. Als dit niet gebeurt, kan dit gevolgen hebben voor je fysieke gezondheid. Hoe langer je een ongezonde houding aanneemt, hoe groter de kans dat de productiviteit flink afneemt. 

Maar waar moet een ergonomische bureaustoel dan aan voldoen? Ten eerste is het belangrijk dat deze geheel verstelbaar is. Zo kan deze helemaal naar jouw lichaam worden afgesteld. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat er gekeken wordt naar de lengte, maar ook naar het gewicht. Zo zijn er ook bureaustoelen met gewichtsregeling beschikbaar. 

Ons advies is om niet te besparen op een bureaustoel. Voor ergonomische design bureaustoelen betaal je misschien wat meer, maar dit verdien je dubbel en dwars terug door de lange levensduur en het extreme comfort. 

Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat 

Merk je dat je tijdens het werken vaak je hoofd een beetje moet buigen? Of dat je juist omhoog kijkt? Dan kan dit enorme gevolgen hebben voor je nek. Om over de spierpijn nog maar te zwijgen. Daarom is het belangrijk dat het beeldscherm precies op ooghoogte staat. Dit houdt in dat je loodrecht naar het scherm kijkt. 

Los toetsenbord en muis 

Naast het afstellen van de bureaustoel en het bureau is het ook slim om een los toetsenbord en muis te gebruiken. Veel mensen werken met een laptop vanuit huis.Hoewel dit erg praktisch is, heeft het veel nadelen voor de zithouding. Wanneer je een laptop op een bureau plaatst, steun je al snel met je armen op de laptop om het toetsenbord en de muis te gebruiken. Om de juiste zithouding te stimuleren is het verstandig om dit niet te doen. Dit probleem los je eenvoudig op met een los toetsenbord en muis. Zo maak je van jouw laptop een echte mini desktop computer.