Blijft Atlanta Airport het grootste vliegveld ter wereld?

Blijft Atlanta Airport het grootste vliegveld ter wereld?

Het grootste vliegveld ter wereld. Dat is altijd een interessante statistiek geweest. Al sinds het jaar 1998 is Atlanta Airport, Georgia, het grootste vliegveld ter wereld. Dat jaar 'pakte' het vliegveld de koppositie af van Chicago O'Hare Airport, Illinois. Tot op de dag van vandaag is de koppositie van grootste vliegveld ter wereld niet meer afgegeven. Althans, grootste vliegveld in termen van passagiersaantallen. Het vervoerde in 2023 bijna 105 miljoen passagiers.

Atlanta Airport doorbreekt grenzen

Veel vliegvelden hebben het geprobeerd of gaan het de komende jaren proberen maar het wordt erg lastig om die koppositie over te nemen. Al in het jaar 2000 bereikte Atlanta Airport de magische grens van 80 miljoen passagiers. In het jaar 2015 werd de magische grens van 100 miljoen bereikt om in 2019 een absoluut record te vestigen met meer dan 110 miljoen passagiers. Atlanta is een hub van Delta Air Lines, wat direct de grootste vliegtuigmaatschappij ter wereld is.

Amsterdam Schiphol Airport het grootste vliegveld ter wereld?

Nee helaas, dat gaat met de politieke tegenwind en megaprojecten in het Midden Oosten en Turkije dan ook niet meer lukken. In 2000 nam Amsterdam Schiphol Airport nog de 10e plek in. Een negende plek werd in de jaren 2001 t/m 2005 bereikt. De laatste jaren staat Amsterdam wel in de top 20 maar niet meer heel hoog met in 2023 een respectabele 14e plaats. Het record werd voor Schiphol in 2019 bereikt met 71,7 miljoen passagiers. Dat is in 2023 10 miljoen minder geworden.

Wie doet de poging? Dubai, Istanbul of New Delhi?

Chicago O'Hare is vaak het op 1 na drukste vliegveld ter wereld. Maar de komende jaren vinden daar geen grote investeringen plaats. Logisch, de prioriteit van het vliegveld van Chicago is immers ook niet om statistisch gezien de meeste passagiers te vervoeren. Opkomende landen willen dit wel, om het aanzien en om zoveel mogelijk toeristen te lokken.

- Dubai Airport is zo'n uitdager van Atlanta airport, net als Istanbul. Dubai Airport was in het jaar 2018 nog de 3e drukste met 89 miljoen passagiers, om tijdens corona toch een behoorlijke tik te krijgen. De verwachting is dat ze in 2023 weer ruim op de 86 miljoen passagiers zullen zitten.

- Istanbul Airport is de vervanger van Istanbul Ataturk Airport die in 2018 nog 68 miljoen passagiers vervoerde. In 2023 nemen ze de 5e plaats in met 78,5 miljoen passagiers.

- New Delhi is nog een grote uitdager, met een 12e plek in 2018 met bijna 70 miljoen en een 10e plek met ruim 72 miljoen in 2023.

De nummer 1 van Europa, Heathrow Airport, doet het ook jaren goed alleen hier zullen geen mega investeringen worden gedaan, net als in Dallas, Los Angeles en Tokyo. Wie gaat Atlanta Airport van de troon stoten als drukste of grootste vliegveld ter wereld? De tijd zal het leren!