De zorgverzekering wordt steeds duurder! Waar op letten?

De zorgverzekering wordt steeds duurder! Waar op letten?

En alweer krijgen we een een prijsverhoging voor onze kiezen. De duurste zorgverzekering op dit moment is van de a.s.r. verzekeraar. Hiervoor betaal je in 2022 maar liefst € 152,90 per maand. Het staat onomstotelijk vast dat zorgverzekeraars de premies van de polissen gaan verhogen. Dus de duurste verzekering van nu wordt nog prijziger in 2023. Máár je kan wel 'op een slimme manier' besparen.

Wat er in 2023 gaat er veranderen

Grote veranderingen blijven uit, maar door de stijgende zorgkosten stijgen de gemiddelde zorgpremies. Dat blijkt uit de cijfers welke de Rijksoverheid heeft gegeven over de rekenpremie + 11 euro per maand. DSW is de eerste welke laat blijken dat er maandelijks € 9,75 bijkomt.

Stop op collectieve korting

Verzekerden krijgen geen collectieve kortingen meer op de basisverzekering. Nu nog gebruikt meer dan 60% van de verzekeringsplichtigen een collectieve zorgpolis via werkgevers, scholen en sportclubs. Daar gaat een einde aan komen, en dat is misschien maar goed ook. Uit dezelfde cijfers van Vektis blijkt dat deze groep circa 50 euro per jaar meer betaalt voor de basisverzekering dan niet collectief verzekerden. En dat is dus inclusief de zogenaamde korting. Ondanks de zorgpremie duurder wordt, kan deze groep aangenaam verrast worden met een voordeligere premie.

Collectief voor de aanvullende verzekering blijft

Wel blijft het mogelijk om voor aanvullende verzekeringen in aanmerking te komen voor een premiekorting. Dit mag maximaal 5% op de prijs bedragen. En hierdoor lijkt het een belangrijk aspect dat het aantal overstappers enorm gaat toenemen. Nu nog gaat het de afgelopen jaren om circa 6% van de Nederlanders met een eigen zorgpolis.

Besparen door een goedkope zorgpolis

Ondanks alle bovenstaande staande data zijn er toch mogelijkheden om te besparen op de zorgverzekering. Op dit moment is de aller goedkoopste zorgverzekering namelijk 65 euro per maand lager dan de duurste (a.s.r.). En dat heeft 3 oorzaken

Vrijwillig eigen risico is verhoogd

Door het eigen risico vrijwillig te verhogen ontstaat er een premiekorting. Verhogen kan met maximaal 5 stappen van 100 euro. Bij 500 euro vrijwillig eigen risico bedraagt de korting ruim 20 euro per maand.

Het type polis

Door de kiezen voor een zorgverzekering met weinig gecontracteerde aanbieders wordt zorg beter ingekocht. En doordat er scherp is ingekocht worden de prijzen doorberekend in de polis. De geselecteerde aanbieders zijn bij de budgetpolis beperkt, desalniettemin kan je bij deze aanbieders ALLE zorg gebruiken zonder extra kosten.

Zorgverzekering vergelijken vanaf 13 november

Alle zorgverzekeraars dienen uiterlijk op 12 november om 23.59 uur de polissen door te geven bij Zorgverzekeraars Nederland. Naast het type polis wordt hierbij vanzelfsprekend de premie vermeld. Deze vaste premie staat vast, en is niet leeftijds of ziektebeeld gebonden.

En daarom is het voor iedereen in Nederland mogelijk om vanaf 13 november je zorgverzekering te vergelijken. Hiervoor kan je gebruik maken van diverse zorgvergelijkers. Tot en met 31 januari kan je overstappen van zorgverzekering, waarbij je de oude polis zelf vóór de jaarwisseling dient op te zeggen. Doe dat niet, dan heb je tot 31 december de tijd, en wordt je oude polis automatisch opgezegd.