Last van gaatjes?

Last van gaatjes?

Heb je last van je gebit en denk je dat het komt door gaatjes? Gaatjes, ook wel cariës genoemd, kunnen erg vervelend zijn. Niet alleen kan het resulteren in pijn, maar ook kan het ergere problematiek opleveren indien het onbehandeld blijft en verergerd. Denk jij dat je last van gaatjes hebt? Misschien komt dit wel omdat je een verkleuring of klein hobbeltje in de tand of kies ziet. Toch hoeft het niet direct te zijn dat er sprake is van cariës. Cariës is namelijk niet altijd zomaar te herkennen. Vaak ontstaat het onder het oppervlak van de tand of kies. Hierdoor is het van belang een tandarts er naar te laten kijken. Zij kunnen bijvoorbeeld middels röntgenfoto's goed zien of jouw gebit eventueel gaatjes heeft. Mocht de gebitspijn toch niet ten gevolgen zijn van cariës, kunnen zij gelijk het probleem proberen te achterhalen.

Gaatjes direct vullen of niet?

Beginnende gaatjes kunnen soms ook herkend worden van buitenaf. Het kan namelijk herkend worden door bijvoorbeeld een witte en doffe plek op het tandglazuur. Als het een beginnende gaatje is hoeft deze niet perse direct behandeld te worden. Het blijft wel van belang de plek goed in de gaten te houden. Zo kan je zien wanneer de plek verder ontwikkeld en verergerd. Als het (snel) verergerd en dan het tandglazuur aantast zal een tandarts actie ondernemen. Hij of zij zal dan de plek iets uitboren, schoonmaken en weer goed opvullen.

Twijfel of je een gaatje hebt?

Aangezien gaatjes niet altijd zichtbaar zijn en eventuele zichtbare kenmerken niet altijd gaatjes hoeven te zijn, kan je gaan twijfelen of je zelf wel echt een gaatje hebt. Het verstandigste is om een afspraak te maken bij de tandarts. Aangezien cariës ook kan verergeren is het handig een specialist ernaar te laten kijken. Zo voorkom je mogelijke last van gaatjes. Aangezien wachten en uitstellen het probleem kan verergeren is het belangrijk een tandarts te zoeken met geen wachtlijst of een korte wachtlijst. Woon je in Rotterdam en heb je nog geen tandarts waar je terecht kan? Kijk dan eens bij deze tandarts.

Als je het gaatje onbehandeld laat kan het zorgen voor verschillende tandheelkundige problemen. Zo kan het tandbeen aangetast worden (zodra tandglazuur ver genoeg beschadigd, kan cariës het tandbeen bereiken). Tandbeen is zachter waardoor het vervolgens ook nog eens sneller / agressiever kan uitbreiden. In dit stadia kan de tandzenuw ook worden aangetast, wat bijvoorbeeld continu pijn of gevoeligheid veroorzaakt.

Mijn (gehele) gebit doet pijn

Doet je hele gebit pijn en weet je niet waar het vandaan komt? Of last van een druk op je tanden? Last van hoofdpijn? Niet meer fijn kunnen eten of drinken? Of misschien last bij lachen of met praten? Allemaal uiteraard erg vervelend en kan ten gevolge zijn van een probleem op maar één plek. Dit probleem hoeft niet cariës te zijn, toch kan het wel de achterliggende oorzaak zijn. Andere oorzaken voor de pijn kunnen zijn:

- Abces; dit kan ontstaan zodra er een ernstige ontsteking onder het tandvlees is. Het komt vaak door ophopingen van tandplak en tandsteen. De pijn die je hierbij kan krijgen voel je vaak aan één kant van je gebit en kan vervolgens uitstralen naar het gehele gebit. Het kan herkend worden aan rood tandvlees en een vieze adem. Het kan ook voorkomen dat het gepaard gaat met koorts ontwikkeling. Zodra je last hebt van één van deze kenmerken en denkt bijvoorbeeld een abces te hebben, is het hoe dan ook belangrijk dit te laten controleren bij de tandarts. Is er namelijk sprake van een abces, zal dit niet uit zichzelf genezen en kan eventueel verergeren.

- Parodontitis (vergevorderd); diepe ontsteking die is uitgebreid naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het probleem ontstaat vaak door bacteriën in het tandplak. Als dit niet behandeld en verwijderd wordt kan het speeksel verkalken. Hierdoor ontstaat tandsteen. Tandplak 'plakt' stevig vast aan tanden en kiezen, als dit proces herhaalt kan er een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan verder uitbreiden in de diepte en zo het kaakbot rondom tanden en kiezen bereiken. Zodra dit gebeurt kan tandvlees loslaten, waardoor extra ruimte wordt gecreëerd waar nieuwe tandplakvorming kan ontstaan. Dit kan resulteren in kaakafbraak (hierbij is er sprake van parodontitis). Verder kan het resulteren in negatieve esthetische veranderingen, gevoeligheid, loszittende tanden/kiezen of zelfs tanden/kiezen die uitvallen. Parodontitis is herkenbaar aan bijv.; rood, gezwollen, slap, teruggetrokken en/of bloedend tandvlees. Directe pijn wordt veelal pas ervaren in een verder gevorderd stadium. Goede gebitsverzorging en reiniging en regelmatige tandartscontroles zijn belangrijker om eventuele gebitsproblematiek, zoals parodontitis, te voorkomen.

- Tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme); tandenknarsen is het krachtig over elkaar bewegen van tanden en kiezen. Dit kan bewust en onbewust zijn (zoals tijdens slapen). Overdag kunnen gevolgen hiervan ervaren worden, zoals; hoofdpijn en stijfheid kaak. Verder kan het resulteren in diverse problemen als; gebitsslijtage, breuk in vullingen, klachten omtrent kaak en vergroting kauwspieren. Beschadiging ten gevolgen van knarsen en klemmen kan d.m.v. gebitsbescherming (bitje) worden vermeden.

- Blootliggende tandhalzen; hierdoor kan gevoeligheid en eventueel pijn ontstaan. Tandhalzen kunnen gevoelig worden door bijv. een ontsteking aan het tandvlees of hard en/of verkeerd tandenpoetsen. Hierdoor zullen de zenuwen overgevoelig raken en kan gemerkt worden met bijvoorbeeld; aanmerking koud en warm, bezoek mondhygiënist en inname zoete en/of zure voedingsmiddelen.

- Verstandskiezen; het wel of juist niet doorkomen van verstandkiezen kan resulteren in vervelende gebitspijn, wat uitstraalt naar het gehele gebit. Een niet doorkomende verstandskies kan ook een ontsteking veroorzaken. Dit kan het herkend worden aan rood en gezwollen tandvlees. Indien een niet doorkomende verstandskies problemen veroorzaakt kan eventueel kies extractie vereist zijn. Dit zal een deskundige moeten bepalen.

Gebitspijn is erg vervelend en kan diverse oorzaken hebben. Om de pijn te verhelpen en eventuele verergering van problemen te voorkomen is het belangrijk om snel een tandartsbezoek in te plannen.

Ontevreden over esthetiek gebit

Niet tevreden over je gebit? Op esthetisch gebied zijn er bij de tandarts / orthodontist diverse mogelijkheden om je gebit weer mooier te maken; facings, bleken van tanden, kroonwerk en beugels.

- Facings; dit wordt vaak toegepast voor het mooier maken van vorm en kleur van een tand. Het is een dun schildje wat wordt geplaatst om de tand. Het wordt gemaakt van composiet of porselein. Eerst zal er een kleine laag van de tand worden weggeboord, om vervolgens zo de facing goed te kunnen plaatsen.

- Bleken van tanden; bleken zorgt voor wittere tanden. Let op! Verstandig om dit bij een professionele tandartspraktijk en specialist te laten doen. Er zijn namelijk nieuwe mogelijkheden voor zowel thuis als buiten om 'gemakkelijk' je tanden te laten bleken. Echter wordt hierbij niet altijd rekening gehouden met het beste voor je gebit.

-  Kroonwerk; kronen kunnen worden gezien als kunsttanden. Ze worden als een omhulsel om de tanden geplaatst en kunnen erbij helpen de functionaliteit en esthetiek van jouw gebit te verbeteren.

- Beugels; om weer tevreden te worden over de esthetiek van jouw gebit zijn er diverse beugels die hierbij kunnen helpen. Hiervoor dien je naar een orthodontist te gaan. Met voorkeur een praktijk met genoeg kennis en mogelijkheden betreft aanbod beugels, om zo de geschikte oplossing te kunnen vinden voor jou. Woont u in Rotterdam en zoekt u nog een orthodontist? Bekijk dan gerust deze orthodontist Rotterdam. Beugels helpen niet alleen bij de esthetiek van jouw gebit, maar kunnen tevens helpen voor de functionaliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; bijtpatronen uitlijnen, tongpersen tegengaan, spraak verbeteren, minder/niet meer slissen en gezichtsgroei verbeteringen.