Nederlanders blijven maar supplementen en vitamines kopen

Nederlanders blijven maar supplementen en vitamines kopen

Uit onderzoek van Vitamines.com blijkt dat Nederlanders een recordbedrag aan vitamines spenderen. Opvallend is wel volgens Dave Leusink van Vitamines.com dat de meeste Nederlanders nog steeds hun vitaminen in de winkel kopen. Maar heb je ook echt vitaminesupplementen nodig? Op dit vraag moeten we wel even antwoord geven.

Heb ik vitamine supplementen nodig?

De meeste mensen hoeven geen vitaminesupplementen te nemen en kunnen alle vitamines en mineralen die ze nodig hebben binnenkrijgen door een gezonde, evenwichtige voeding te eten. Vitaminen en mineralen, zoals ijzer, calcium en vitamine C, zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen werken.

Veel mensen kiezen ervoor om supplementen te nemen, maar te veel of te lang innemen kan schadelijk zijn. Men beveelt bepaalde supplementen aan voor sommige groepen mensen die het risico lopen op een tekort.

Foliumzuur supplement bij zwangerschap

Als je zwanger bent, een baby probeert te krijgen of zwanger zou kunnen worden, wordt aanbevolen om elke dag een foliumzuur supplement te nemen totdat je 12 weken zwanger bent. Foliumzuur supplementen moeten worden ingenomen voordat je zwanger wordt, dus begin ermee voordat je stopt met anticonceptie of als er een kans is dat je zwanger wordt.

Foliumzuur kan neurale buisdefecten zoals spina bifida helpen voorkomen.

Vitamine D supplement

Vanaf ongeveer eind maart of begin april tot eind september kunnen de meeste mensen alle vitamine D binnenkrijgen die ze nodig hebben door zonlicht op hun huid en door evenwichtige voeding. In de herfst en winter moet je echter vitamine D uit je voeding halen, omdat de zon dan niet sterk genoeg is voor je lichaam om vitamine D aan te maken.

Omdat het voor mensen moeilijk is om voldoende vitamine D uit voeding alleen te halen, moet iedereen (ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven) overwegen om in de herfst en winter een dagelijks supplement met 10 microgram vitamine D in te nemen.

Sommige groepen van de bevolking lopen een groter risico om niet genoeg vitamine D binnen te krijgen en krijgen het advies om elke dag van het jaar een supplement te nemen.

Multivitamines

Weet je niet precies goed welk supplement je kopen moet? Bekijk dan of er een passend multivitamine supplement of ander pilletje voor jou beschikbaar is.