Tips voor het schoonmaken van natuursteen

Tips voor het schoonmaken van natuursteen

Natuursteen is een adembenemend materiaal dat een bepaalde elegantie en klasse toevoegt aan elk huis of gebouw. Maar net zoals elk ander mooi ding, heeft het zorg en aandacht nodig om te blijven schitteren. Schoonmaken en onderhouden van natuursteen is dan ook een belangrijk aspect om in acht te nemen.

Voorbereiding voor schoonmaak en benodigdheden

Eerst moet je de juiste schoonmaakmiddelen verzamelen. Natuursteen mag dan stoer en duurzaam lijken, bepaalde chemische stoffen kunnen het echte schade toebrengen. Gebruik altijd pH-neutrale reinigingsmiddelen voor de schoonmaak. Vermijd het gebruik van zure of basische reinigingsmiddelen omdat deze de steen kunnen aantasten. Ook agressieve schuurmiddelen zijn uit den boze. Hou er ook rekening mee dat verschillende steensoorten verschillende reinigingsmethoden vereisen.

Dagelijks schoonmaak en onderhoud

Nu beginnen we met de dagelijkse reiniging. Wanneer je iets morst, is het van belang om dit zo snel mogelijk op te ruimen om vlekken te voorkomen. Het is ook aan te raden om natuursteen elke dag af te stoffen met een zachte doek of bezem om stof en vuil te verwijderen. Voor vloeroppervlakken van natuursteen kun je een droge dweil gebruiken.

Dieptereiniging technieken

Voor dieptereiniging houd je je aan de regel van een minimale benadering. Dat wil zeggen, gebruik alleen water en een zachte doek om vuil en stof te verwijderen. Wanneer een reinigingsmiddel noodzakelijk is, kies dan voor de mildste optie. Een mild pH-neutraal reinigingsmiddel verdund met water zou voldoende moeten zijn. Zorg ervoor dat je de steen goed afspoelt na het schoonmaken en droog het daarna meteen om watermerken en zeepresten te voorkomen.

Verwijderen van vlekken uit natuursteen

Er kunnen momenten zijn dat je met een hardnekkige vlek te maken krijgt. In plaats van een krachtig chemisch product te gebruiken, zou je een pasta van zuiveringszout en water kunnen proberen. Leg de pasta op de vlek, dek het af met plastic folie en laat het een dag staan. Wrijf het vervolgens voorzichtig in en spoel het daarna af.

Preventieve maatregelen en juiste zorg

Als het om natuursteen gaat, is voorkomen beter dan genezen. Plaats onderzetters onder glazen, flessen en potten om ringvormige vlekken te voorkomen. Gebruik placemats onder keramiek, zilver en andere voorwerpen die het oppervlak kunnen bekrassen. Onderhoud de afdichting van de steen volgens het aanbevolen schema van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de steen beschermd blijft.

Onderhoud je natuursteen, blijf genieten

Een juiste schoonmaak en zorg voor natuursteen kunnen een lange weg gaan bij het behouden van hun schoonheid en uitstraling. Natuursteen blijft een waardevolle investering in je huis, en de manier waarop je het schoonmaakt, bepaalt in hoge mate hoe verleidelijk en elegant het blijft. Herinner je eraan om deze tips op te volgen en je zult nog lang van je natuursteen kunnen genieten. Ga nu verder met genieten van de schoonheid van uw natuursteen, je weet nu hoe je het kunt behouden.