Waar moet je aan denken bij relatiegeschenken?

Waar moet je aan denken bij relatiegeschenken?

Je netwerk, relaties en connecties zijn super waardevol, zeker als je een ondernemer bent. Een bestaande klant is immers makkelijker binnen te houden dan het aantrekken van nieuwe klanten. Het is daarom een goed idee om jouw relaties af en toe een extra blijk van waardering te geven door ze te verrassen met een origineel relatiegeschenk. Maar waar moet je dan voor kiezen?

Wanneer een relatiegeschenk geven?

Er zijn meerdere momenten om een relatiegeschenk te geven. Vaak denk je snel aan het standaard eindejaarsgeschenk. Het eind van het jaar is een gebruikelijke tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en je relaties te bedanken voor hun samenwerking. Maar er zijn meer momenten om een zakelijk relatiegeschenk te bestellen. Hier geven we enkele tips:

·         Begin van het jaar: Trap het jaar goed af met een relatiegeschenk. In plaats van terug te kijken naar het afgelopen jaar, kun je juist vooruitkijken naar de mooie samenwerking die je in het nieuwe jaar met je relatie aangaat.

·         Nieuwe opdrachtgever: Altijd leuk als een nieuwe klant zich bij jou aansluit. Verras de nieuwe klant met een welkomstpakket dat bij jouw bedrijf past. Zo laat je zien dat je dankbaar bent voor de nieuwe samenwerking die je samen aangaat en kun je ze als gewaardeerde partner welkom heten.

·         Zomerpakket: In veel branches is de zomer een rustige periode en sluiten sommige bedrijven zelfs tijdelijk hun deuren (bijv. voor de bouwvak). Wens ze een ontspannende periode toe met een lekker verzorgingspakket zodat ze daarna weer volle bak vooruit kunnen.

Kerstgeschenk geven aan relaties

Het meest voorkomende moment om relaties te verrassen is natuurlijk met kerstmis. Niet voor niets willen veel bedrijven dan een origineel kerstpakket bestellen voor personeel en relaties. Toch zien we dat er ook tegenwoordig nog steeds vaak voor een standaard pakket wordt gekozen die in de praktijk behoorlijk afgezaagd kan overkomen. Wil jij het anders doen en je onderscheiden, dan kies je voor een maatwerk kerstpakket dat je zelf samenstelt. Zo weet je zeker dat het kerstpakket past bij jouw bedrijfsvisie, maar ook bij de ontvanger van het pakket. Want je slaat natuurlijk wel een flater als je een kerstpakket vol etenswaren en vlees schenkt, terwijl de ontvanger misschien wel vegetarisch is. Dat is hartstikke zonde, want bij een relatiegeschenk gaat het er juist om dat de relatie zich speciaal en gewaardeerd voelt!

Geen afgezaagde geschenken meer

Zoals we hier boven beschrijven, zijn er voldoende manieren om te voorkomen dat je een afgezaagd kerstpakket schenkt aan relaties of personeel. Voor sommige bedrijven zal een pakket vol lekkere etenswaren voldoen, maar voor de meeste ondernemers is het belangrijk dat het pakket aansluit bij de visie van jouw organisatie. Door te kiezen voor een persoonlijk pakket laat je personeel tevens zien dat je hen waardeert voor de inzet gedurende het jaar. En zoals we al aangaven, is kerstmis niet het enige moment voor een relatiegeschenk. Probeer je relaties ook gedurende het jaar te verrassen met iets leuks om je samenwerking een positieve boost te geven!