Waarom is het zo belangrijk om jouw werkplek ergonomisch in te richten?

Waarom is het zo belangrijk om jouw werkplek ergonomisch in te richten?

Het is van groot belang om je werkplek ergonomisch in te richten, aangezien dit veel voordelen heeft voor je gezondheid en productiviteit. Door de toename van de digitalisering zijn mensen steeds meer achter hun bureau gefixeerd, waardoor het risico op gezondheidsproblemen toeneemt. Hieronder worden enkele belangrijke redenen besproken waarom het belangrijk is om je werkplek aan te passen.

Regelmatig bewegen tijdens werkdag

Het is bewezen dat regelmatig bewegen tijdens de werkdag voordelen heeft voor je gezondheid en productiviteit. Wanneer je lange tijd in dezelfde houding zit, kun je last krijgen van vermoeidheid, pijn en spanning. Dit leidt tot minder productiviteit en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te bewegen en van houding te veranderen tijdens je werkdag. Dit kan door simpele oefeningen te doen, bijvoorbeeld door even op te staan en heen en weer te lopen of door je spieren te strekken.

Zit sta werken

Een andere manier om regelmatig te bewegen tijdens je werkdag is een zit sta bureau te gebruiken. Zit-sta werken houdt in dat je regelmatig tussen zitten en staan wisselt. Hierdoor verhoog je de bloedcirculatie en verminder je het risico op vermoeidheid, pijn en spanning. Het is belangrijk om hiervoor de juiste hulpstukken te gebruiken, zoals een verstelbare werkplek of een sta-bureaustoel.

Ergonomische bureaustoelen

Een ergonomische bureaustoel is onmisbaar voor een gezonde en comfortabele werkplek. Deze stoelen zijn speciaal ontworpen om de juiste ondersteuning te bieden voor je rug, nek en schouders. Hierdoor vermindert het risico op pijn en spanning en wordt het comfort tijdens het werk verhoogd. In Nederland zijn er twee belangrijke normen waaraan een bureaustoel moet voldoen: NEN 1335 en NPR 1813. NEN 1335 beschrijft de eisen voor de ergonomie van bureaustoelen en NPR 1813 beschrijft de eisen voor de duurzaamheid en veiligheid van bureaustoelen.

Werken met een fiets

Een andere manier om te bewegen tijdens je werkdag is door te werken met een fiets, zitkruk of ander vergelijkbaar hulpstuk. Hierdoor blijf je actief en verhoog je de bloedcirculatie, waardoor je minder snel vermoeid raakt en productiever bent. Bovendien is het ook nog eens goed voor je gezondheid.

In feite is het erg belangrijk om je werkplek aan te passen aan jouw behoeften en wensen. Door te zorgen voor een comfortabele en gezonde werkomgeving verklein je het risico op gezondheidsproblemen en verhoog je je productiviteit. Dit is belangrijk voor zowel jouw welzijn als voor het bedrijf waarvoor je werkt.

Een ergonomische werkplek heeft veel voordelen voor je gezondheid en productiviteit. Hierdoor is het belangrijk om regelmatig te bewegen tijdens de werkdag, te zorgen voor een comfortabele zit-sta werkplek, te gebruiken van ergonomische bureaustoelen en te werken met hulpstukken die bijdragen aan een gezonde en actieve werkomgeving.