Heb je een eigen bedrijf en mensen in dienst? Of ben je een HR-manager die ook verantwoordelijk is voor het ziekteverzuim? Dan zul je vast weleens gehoord hebben van de wet verbetering Poortwachter. Heb je hier nog nooit mee te maken gehad? Ook dan is het belangrijk om te weten waar deze wet voor staat en hoe je hier als bedrijf het beste mee om kun gaan. Hieronder kun je lezen wat deze wet precies inhoudt en welke verantwoordelijkheden dit met zich meebrengt voor een bedrijf. Lees je mee?
Wat is de wet verbetering Poortwachter?
Als een medewerker ziek wordt, is volgens deze wet, het bedrijf verplicht om twee jaar lang actief aan de slag te gaan, om de medewerker weer aan het werk te krijgen. De acties die de werkgever hierbij moet ondernemen, zijn beschreven in de wet verbetering Poortwachter en moeten ook zorgvuldig worden gerapporteerd. Heeft een medewerker bijvoorbeeld een arbeidscontract voor een jaar, dan gelden deze verplichtingen overigens maar een jaar. Heb je als werkgever je uiterste best gedaan om de werknemer weer aan het werk te krijgen en is dit niet gelukt? Dan kan de medewerker een uitkering aanvragen bij het UWV. Het kan voorkomen dat aan het einde van deze twee jaar, de medewerker zodanig is hersteld, dat hij/zij binnenkort weer aan het werk kan. In dit geval kunnen werkgever en werknemer ervoor kiezen om het loon gewoon door te betalen.
Administratie wet verbetering Poortwachter
Het lijkt soms verleidelijk om ziekteverzuim ‘erbij’ te doen als je al heel veel taken hebt. Toch is het meer werk dan je denkt om de stappen die er gezet worden bij de wet verbetering Poortwachter goed te registreren. Bovendien is het zo dat je aan de overheid ook moet kunnen aantonen dat je alle stappen op een correcte manier hebt doorlopen. Kies daarom voor professionele software die je goed kan ondersteunen om de stappen die horen bij de wet verbetering Poortwachter, goed te registreren. Hiermee kost het je de minste moeite en heb je op ieder moment inzicht hoe een medewerker er precies voorstaat. Handig voor jou, maar ook voor het management. Ideaal toch?