Wat is een smart thermostaat?

Wat is een smart thermostaat?

Een thermostaat is een klein apparaat dat ergens in je woning hangt. Dit apparaat is verbonden met je cv-ketel waardoor je de temperatuur in de woning kan bepalen. Je kan de temperatuur hoger of lager zetten op je thermostaat en die stuurt dit vervolgens door naar je cv-ketel die het weer doorstuurt naar de verwarming(en) in je huis. Dit is een hele simpele uitleg van de hoofdfocus van een thermostaat. Website Er zijn ook thermostaten die van zelf aan of uit kunnen gaan op bepaalde tijden of dagen. Tegenwoordig zijn er zelfs smart thermostaten die je ook nog eens op afstand kunt bedienen. 

Smart thermostaat, je slimme vriend

Als je de schommelende temperatuurverschillen in Nederland ook zat bent is het handig om te overwegen om een smart thermostaat aan te schaffen. Een smart thermostaat is een super geavanceerde thermostaat waarmee je meer kan doen dan alleen de temperatuur hoger en lager zetten. Naast dat je de thermostaat op afstand kunt bedienen met je smartphone en/of tablet kun je ook hele programma’s instellen voor dagen, weken en zelfs maanden. 

Met een smart thermostaat kun je ook makkelijk inzicht krijgen in je energieverbruik waardoor je makkelijker kunt bezuinigen op je energierekening.Een Smart thermostaat energiezuinig, jazeker! Tenopzichte van de reguliere schakelmodellen. Er zijn veel verschillende merken voor smart thermostaten waar je uit kunt kiezen met allemaal verschillende opties. 

Voordat je een smart thermostaat zomaar gaat aanschaffen moet je eerst kijken of deze compatibel is met je cv-ketel. Daarnaast kun je een smart thermostaat niet zomaar zelf installeren zoals een gewone kamerthermostaat. Een smart thermostaat heeft namelijk meer stroom nodig dan een gewone kamerthermostaat dus met alleen een set batterijen ga je het niet lang redden. Om een smart thermostaat te installeren heb je een speciale kabel nodig en het zou fijn zijn als deze kabel mooi is weggewerkt en niet zichtbaar is natuurlijk. Als je handig bent kun je dit zelf doen, zo niet, kun je dit laten doen door professionals. 

Een smart thermostaat is inderdaad wat duurder dan een gewone kamerthermostaat, maar als je er goed gebruik van maakt kan deze jou op lange termijn meer geld besparen op de energiekosten. Het is dus eigenlijk een investering!