Wat komt er allemaal kijken bij het starten van een eigen horecazaak?

Wat komt er allemaal kijken bij het starten van een eigen horecazaak?

Een eigen horecabedrijf starten is erg leuk, maar kan ook een flinke uitdaging zijn. Niet alleen zul je in de meeste plaatsen veel concurrentie hebben, je moet ook veel regelen voordat je kunt beginnen. Zo moet je van te voren een goed plan maken, een locatie vinden en verschillende vergunningen aanvragen. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het starten van een horecazaak? In dit artikel leggen we uit wat je moet regelen om te zorgen dat alles goed verloopt.

Een duidelijk plan maken

Horecazaken zijn er in overschot. Daarom moet je goed nadenken over jouw bedrijf en hoe je je kunt onderscheiden van concurrenten. Wat is de doelgroep van jouw zaak? Ga je je vooral richten op goede service? Wil je unieke of luxe gerechten serveren? Of start je liever een gezellig bedrijf voor het hele gezin? Maak een duidelijk plan voor je bedrijf, denk na over het budget dat je hebt en probeer na te denken over de marketing. Wat voor stijl heeft jouw zaak? En hoe kun je deze stijl terug laten komen in je logo, e-mails, reclame en het horeca interieurontwerp? Dit zijn allemaal dingen waarover je na moet gaan denken.

Ook een belangrijke vraag is hoeveel personeel je denkt nodig te hebben. Heb je veel (ervaren) personeel nodig? Dan kunnen de kosten hierdoor uiteraard flink oplopen. Probeer voor jezelf een duidelijk beeld te krijgen van welke kosten je allemaal hebt. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan.

Locatie uitzoeken

Een horecazaak is niks zonder een geschikte locatie. Denk daarom goed na over waar je wilt beginnen. Wil je een horecazaak in hartje centrum? Of juist een rustig plekje aan de rand van de stad? Let ook goed op de huurprijs en bekijk als het mogelijk is meerdere opties. Zo kun je een pand proberen te zoeken voor een goede prijs.

Vergunningen aanvragen

Als horecazaak zul je (waarschijnlijk) gaan werken met voedsel en drank. Hiervoor heb je speciale vergunningen nodig, met ook regelmatig inspecties. Ga daarom na of je aan de hygi├źneregels voldoet en of je alle nodige vergunningen hebt geregeld. Het is namelijk erg belangrijk dat alles in orde is, zodat er geen boetes worden uitgedeeld of dat je zaak zelfs gesloten wordt.