Welk tafelzeil is het meest geschikt als tafelbeschermer?

Welk tafelzeil is het meest geschikt als tafelbeschermer?

Stel, je hebt een hele mooie en dure tafel gekocht en je bent bang dat daar blijvende vlekken of krassen op komen. Met welk soort tafelzeil of tafelkleed kun je je tafel dan het beste beschermen? We nemen je in dit blog mee in de wereld van tafelzeilen, want daarin heb je meer keus dan je denkt!

Elk tafelzeil beschermt het tafelblad

In principe beschermt elk tafelzeil je tafelblad. Een tafelkleed doet dat minder goed. En reden is dit: een tafelkleed laat vocht en water door, en een tafelzeil doet dat niet. Als er tijdens het eten dus per ongeluk een beker melk omver gaat of tijdens het diner een glas wijn, dan druipt de vloeistof bij een tafelkleed direct door de stof op tafel. En bij een tafelzeil blijft het op het zeil liggen en als er teveel vloeistof vrijkomt, dan druipt het er via de randjes van af. Een tafelkleed beschermt in dit geval alleen tegen krassen en stoten. Blijvende vlekken kunnen ontstaan als er een glas met drank om gaat. Daarom kun je dus ook beter een tafelzeil kiezen. En die hoef je niet de hele dag op je tafel te leggen hoor. Deze kun je ook alleen gebruiken als je aan tafel gaat eten.

Veel keuze in leuke tafelzeilen

Als je je tafel wilt beschermen heb je tegenwoordig keus uit vele leuke printjes. Die oudbolligheid van vroeger hebben we ver achter ons gelaten. Tegenwoordig shop je eenvoudig plastic tafelzeil met flamingo's, bamboe bladeren, kerstbomen en bloemen. De printjes fleuren je interieur op en zorgen voor een fijne blik in huis. Ook als je rond tafelzeil wilt hebben kun je dat vaak bestellen en wordt het ronde tafelzeil op maat voor je gesneden.

Extra dik tafelzeil

Een standaard tafelzeil werkt voldoende om je tafelblad tegen waterschade/drankschade te voorkomen. Het voorkomt nare kringen, maar ook blijvende vlekken van bijvoorbeeld de saus van je spaghetti of je chinese eten. Hiervoor hoef je niet zo'n extra dik tafelzeil aan te schaffen. Dat trouwens ook. En dat is ook een hele fijne oplossing tegen vlekken in en op je tafel. Maar zo'n dikke transparante tafelbeschermer is best zwaar en haal je na het eten niet zomaar even van je tafel af. Zo'n dik doorzichtig tafelzeil laat je meestal op tafel liggen. En dat wil niet iedereen. Bedenk dus goed wat voor soort zeil je wilt aanschaffen voor dat je tot een koop overgaat. Maar schaf wel een zeil aan als je wilt dat je mooie tafel ook mooi blijft.