Wond? Voorkom littekenvorming!

Wond? Voorkom littekenvorming!

Ben je gevallen met de fiets? Gesneden tijdens het koken? Of tijdens het klussen jezelf bezeert met een hamer? Wat voor wond je ook hebt opgelopen, je wilt er natuurlijk geen litteken aan overhouden. In veel gevallen hoef je er ook geen litteken aan over te houden, als je de wond maar wel op een goede manier laat genezen en zorgt voor goed onderhoud na de genezing. Hoe je dit het beste aan kunt pakken? Dat lees je hieronder!

Schoonmaken

Als je wond nog vers is, is je eerste stap het goed schoonmaken van de wond. Zorg ervoor dat er geen kleine steentjes, of bijvoorbeeld korreltjes zand in de wond achterblijven. Zou dit namelijk wel het geval zijn, kunnen zij zorgen voor nog veel meer ellende. Hierdoor kan de wond gaan ontsteken, waardoor het ten eerste veel langer duurt voordat de wond is genezen, ten tweede kan een grotere wond juist voor een litteken kan zorgen. Zie je op het oog geen kleine steentjes of zand in de wond zitten? Maak het dan toch goed schoon, deze steentjes en korreltjes zand kunnen namelijk soms heel klein zijn. Altijd goed schoonmaken dus!

Wond bedekken

Je kunt de wond het beste bedekken met gaas en tape, maar je zou hier natuurlijk ook een pleister voor kunnen gebruiken. De reden dat een wond bedekt moet worden, is dat op deze manier geen vuil in de wond kan komen. Denk hierbij aan hele kleine steentjes, maar ook aan korreltjes zand die altijd gemakkelijk in een wond kunnen blijven zitten. Als je met een wondje iets aanraakt, kan een wond ook gemakkelijk weer openspringen en gaan bloeden. Als deze goed bedekt is, zal de wond minder snel opengaan.

Goed laten genezen

Als je gezond leeft, helen wonden ook sneller. Als je bijvoorbeeld rookt, zal de wond minder snel helen. Ook teveel zonlicht op de wond is niet goed voor het herstel, vermijd dan ook direct zonlicht. Wat ook goed werkt voor het genezingsproces, is het gebruik van een littekencrème. Een crème zorgt ervoor dat de wond soepel blijft en goed gehydrateerd wordt. Als je bovenstaande tips goed opvolgt, is de kans op een litteken heel klein. Ideaal toch?