Zo richt jij je thuiswerkplek in

Zo richt jij je thuiswerkplek in

Als je veel thuis werkt, is het belangrijk dat je een rustige en goede plek hebt om gefocust te kunnen werken. In de Arbowet is zelfs vastgelegd dat je thuis net zo fijn moet kunnen werken als op kantoor. Om hier voor te zorgen geven wij jou een paar tips over hoe jij je thuiswerkplek het beste kunt inrichten.

Kies een goede plek

Het is tijdens het thuiswerken natuurlijk belangrijk dat je werkt in een rustige omgeving zonder te veel afleiding. Een werkkamer apart voor jou is dan ook de beste oplossing. Heb je geen kamer over in je huis waar je een thuiswerkplek van kunt maken? Zoek dan een hoek uit van de kamer die jij omtovert tot je vaste werkplek.

Het kan zijn dat je met meerdere thuiswerkers in huis zit. In dat geval is het belangrijk samen slimme oplossingen te bedenken voor het omgaan met de ruimtes in je woning. Iedereen moet ongestoord kunnen werken en een eigen werkplekje hebben. Ook kun je een plek in huis aanwijzen die alleen bestemd is voor telefoneren, zo sturen jullie elkaar zo min mogelijk.

Daarnaast is de lichtval een punt om rekening mee te houden. Hoe meer daglicht op je werkplek, hoe beter. Goede verlichting is namelijk bevorderlijk voor je concentratie.

Het juiste bureau

Kantoormeubelen zijn een essentieel onderdeel van je thuiswerkplek. Zo moet bijvoorbeeld je bureau groot genoeg zijn om goed aan te kunnen werken. Afmetingen die je hierbij aan kunt houden zijn 80 cm diepte en 120 cm breedte voor een bureaublad. Ook mag je bureau niet te laag of te hoog zijn. Zo bepaal je of jouw bureau de juiste hoogte heeft:

- Ga aan je bureau zitten

- Leg beide handen op je bureau

- Vormen je ellebogen en armen hierbij een rechte hoek? Dan heeft je bureau een goede hoogte

- Wanneer de hoek van je armen en ellebogen niet recht is, is het bureau te laag of te hoog. Een te hoog bureau kun je eenvoudig verhelpen door je bureaustoel omhoog te zetten en bijvoorbeeld een voetenbankje neer te zetten.

Een goede bureaustoel

Niet alleen je bureau is belangrijk, ook de bureaustoel heeft invloed op je werkhouding en productiviteit. Kies voor een bureaustoel waarbij je de rugleuning, armleuning en zitting kunt verstellen. Zo kun je de stoel perfect afstellen op jouw lichaam. Een goed afgestelde bureaustoel voldoet aan de volgende criteria:

- Je benen maken een hoek van 90 graden wanneer je zit

- Wanneer je jouw armen op de stoelleuningen legt en je handen op je bureau, moeten je armen een hoek van 90 graden hebben

- De rugleuning van de stoel sluit goed aan op de kromming van je rug

Naast een bureaustoel die goed zit, is het natuurlijk ook leuk als de stoel ook nog eens mooi is. Voor een unieke en goed zittende bureaustoel kun je op zoek gaan naar design vergaderstoelen.

Een opgeruimde werkplek

Als je thuis aan het werk bent, bestaat er de kans dat de grens tussen priv├ę en werk gaat vervagen. Vooral wanneer jij een werkplek in de slaapkamer of woonkamer hebt. Om ervoor te zorgen dat het rustig blijft in je hoofd en in je woning, is het zaak je werkspullen aan het aan van de werkdag op te ruimen. Je laptop, toetsenbord en muis kun je makkelijk opbergen. Hiervoor kun je opbergboxen gebruiken.