Bezoek aan de arbo-arts, wat kan ik verwachten?

Bezoek aan de arbo-arts, wat kan ik verwachten?

Bij langdurige ziekte heb je als werknemer altijd recht op een arboarts. Als blijkt dat je langdurig niet op het werk kan verschijnen, zal jouw werkgever altijd een afspraak maken met de bedrijfsarts. Deze maakt vervolgens binnen enkele weken een afspraak met je. Best spannend. Zeker als je nog nooit in zo'n situatie hebt gezeten. Want wat kun je van deze afspraak verwachten? Waar moet je aan denken als je de arboarts in Den Bosch bezoekt? In dit artikel vertellen we je wat je ongeveer kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. 

Wanneer wordt een arboarts ingeschakeld? 

Een werkgever is wettelijk verplicht om een arboarts te hebben voor zijn werknemers. Deze kan worden ingeschakeld bij langdurige ziekte. Een bedrijfsarts beschikt niet alleen over veel medische kennis, maar ook veel over het werk. Hierdoor is hij in staat om te adviseren en extra hulp te bieden. Het is ook mogelijk om zelf de arboarts te mailen of te bellen. Op zoek naar een arboarts? Bekijk dan welke arts bij jou in de buurt zit en neem vrijblijvend contact op. 

Je hebt eigenlijk altijd recht op een arboarts als je langdurig ziek bent. Het maakt hierbij niet uit of je een tijdelijk of vast contract hebt. Ook stagiaires hebben recht op een bedrijfsarts. Bovendien geldt de bedrijfsarts zowel voor lichamelijke problemen als psychische klachten. Juist bij psychische klachten is het belangrijk dat de bedrijfsarts wordt ingeschakeld. Deze klachten kunnen immers ook voor een groot deel zijn ontstaan door het werk en de arts kan samen met jou kijken hoe het werk eventueel kan worden aangepast om jou verder te helpen. 

Hoe bereid ik me voor op het gesprek? 

Maar wat kun je precies verwachten van een eerste gesprek? Het doel van de bedrijfsarts is om niet alleen de klachten te bespreken, maar ook te onderzoeken hoe lang het ziekteproces nog duurt en of er mogelijkheden zijn om het werk op een andere manier te vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een andere functie om zo meer rust te creĆ«ren. Of bij lichamelijke klachten om zittend werk te kunnen doen. 

Bereid jezelf daarom alvast voor door zelf over deze vraagstukken na te denken. Heb jij een idee hoe je sneller terug kunt gaan naar het werk? Wat heb je nodig van je werkgever om je ziekteproces te versnellen? 

Het komt natuurlijk ook voor dat het echt onmogelijk is om weer aan de slag te gaan en de kans groot is dat je langer dan zes weken afwezig zult zijn. In dat geval moet de bedrijfsarts een speciaal formulier invullen. Hierin staan niet alleen de klachten, maar ook gemaakte afspraken. Deze wordt vervolgens doorgestuurd naar de werkgever, zodat zij ook weten wat ze kunnen verwachten. 

Wat wordt aan mijn werkgever verteld? 

Een arboarts heeft beroepsgeheim. Dat betekent dat alles in vertrouwen zal worden verteld. Zonder jouw toestemming mag hij dus niet over je ziekte of klachten praten. Hij mag wel vertellen welk werk je niet kunt doen en hoe lang dit zal duren en of er mogelijk aanpassingen aan het werk kunnen worden uitgevoerd.