BV of eenmanszaak? Hoe maak je de juiste keuze?

BV of eenmanszaak? Hoe maak je de juiste keuze?

Als je voor jezelf wilt gaan werken, moet je een keuze gaan maken voor je rechtsvorm. Deze keuze heeft juridische gevolgen voor jouw bedrijf. Begin je een eenmanszaak? Of toch een besloten vennootschap? Hoe kun je de beste keuze maken voor jouw situatie? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Dit en meer lees je in dit artikel.

Wat zijn de verschillen?

Kies je voor een bv of een eenmanszaak? Deze keuze heeft onder andere gevolgen voor de aansprakelijkheid voor je bedrijf. Ook zitten er verschillen in het regelen van de belasting. De plannen voor de toekomst zijn ook belangrijk. Wil je wel of geen personeel? Hoe kun je de risico’s verminderen? Denk je dat je snel investeerders krijgt? Als je een eenmanszaak hebt, is de onderneming volledig van jou. Dit betekent ook dat jij verantwoordelijk bent voor schulden en problemen. Bij een bv, is de onderneming zelf aansprakelijk.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van een eenmanszaak, is dat deze gemakkelijk op te richten is. Ook zijn de kosten voor oprichten goedkoper. Als beginnend ondernemer is het in de meeste gevallen ook financieel voordeliger om een eenmanszaak op te richten. Bij een winst van 150.000 of minder per jaar, is het meestal beter om te kiezen voor een eenmanszaak. Loop je veel risico met je bedrijf? Dan is het beter om te kiezen voor een bv. Je kunt dan niet snel persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden.

Voor een complexe onderneming, is een bv altijd beter. Je kunt makkelijker investeerders aantrekken. Je hebt meestal een wat betere en professionelere uitstraling. Ook kun je een vermogen gaan opbouwen binnen de bv. Je kunt dan een reserve bij elkaar sparen en zelf je pensioen gaan regelen. Beginnen met een eenmanszaak en later overstappen op een bv? Dat is natuurlijk ook mogelijk. Je kunt je bedrijf dan gewoon om laten zetten. In veel gevallen is dit ook een slim idee.

Hulp bij jouw keuze

De keuze tussen een eenmanszaak en een bv ligt heel erg aan de situatie en plannen voor jouw onderneming. Je kunt ook om hulp vragen bij deze keuze, bijvoorbeeld bij admiprofs. Je weet dan zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw bedrijf.