Een rondreis door Nieuw-Zeeland maken? Denk aan een NZeTA!

Een rondreis door Nieuw-Zeeland maken? Denk aan een NZeTA!

Eindelijk na 2 jaar vrijwel gesloten te zijn voor toeristen heeft Nieuw-Zeeland sinds mei 2022 zijn grenzen weer geopend voor toeristen. Het enige wat u als Nederlander of Belg hiervoor nodig heeft is een NZeTA reisverklaring ook wel een visum Nieuw-Zeeland genoemd. Deze is sinds oktober 2019 verplicht.

Wat is een NZeTA

NZeTA is de afkorting voor New-Zealand Electronic Travel Authority. Vele noemen het nog steeds visum voor Nieuw-Zeeland maar dat is het in werkelijkheid niet. De NZeTA is een reistoestemming die je online van te voren invult. Vervolgens ontvang je op deze aanvraag van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Het is dus geen visum maar een reistoestemming, net zoals een ESTA voor Amerika of ETA voor Canada. Nederland en België vallen onder de visumvrije landen voor Nieuw-Zeeland en voldoen dus met alleen deze NZeTA aanvraag. Komt u uit een ander land dan is het verstandig om eerst te controleren of een NZeTA afdoende is.

Hoelang is een NZeTA geldig

Het grote voordeel van een goedgekeurde NZeTA aanvraag is dat deze vervolgens 2 jaar geldig is voor meerdere reizen naar Nieuw-Zeeland van telkens maximaal 90 dagen. U hoeft dus niet voor elke reis een nieuw aanvraag in te dienen.

Zelfs wanneer u tussentijds een nieuw paspoort aanvraagt kunt u deze gegevens online aanpassen. U logt in met uw aanvraag nummer en wijzigt vervolgens uw paspoortnummer en verloopdatum. Daarna kunt u weer reizen met uw eerder gebruikte toestemming.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

U heeft slecht 1 document nodig en dat is uw paspoort. Elke andere vorm van identificatie is niet geldig. Let er wel op dat uw paspoort nog 6 maanden geldig is wanneer u Nieuw-Zeeland weer verlaat. Dit is de enige vereiste die gesteld wordt voor de NZeTA toestemming.

Naast het paspoort heeft u een pasfoto nodig. U hoeft hier geen officiële pasfoto voor te laten maken. Zolang u een egale achtergrond heeft en u voldoet aan de eisen mag u deze ook met bijvoorbeeld uw mobiele telefoon nemen.

Wat is IVL tijdens de NZeTA aanvraag

Tijdens uw aanvraag zult u zien dat er ook kosten in rekening worden gebracht voor een IVL. IVL staat voor International Visitor Conservation and Tourism Levy. Dit is een toeristenbelasting die iedere toerist moet betalen bij zijn of haar NZeTA aanvraag. De enige uitzondering is wanneer u alleen overstapt in Nieuw-Zeeland en het land niet betreedt. De IVL heeft dezelfde geldigheidsduur als de NZeTA.