Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Een elektrische private leaseauto wordt steeds aantrekkelijker. De auto’s worden relatief gezien voordeliger, er zijn subsidies beschikbaar en dan zijn er nog de hoge benzineprijzen.

Bij de leasemaatschappijen bestaat een steeds groter deel van hun aanbod uit elektrische auto’s. Zij maken zich inmiddels meer zorgen over de onzekere afschrijving op benzineauto’s dan op de afschrijving op elektrische auto’s.

Het opladen

Een punt aandacht bij de keuze voor een private lease elektrische auto is het opladen. Want bij private lease wordt bijna alles geregeld door de leasemaatschappij. Van de verzekering, het onderhoud, de pechhulp tot de financiering. Dat geldt niet voor het opladen. Hoe je de elektrische leaseauto gaat opladen moet je zelf organiseren.

Nu is het ook heel afhankelijk van je woonsituatie hoe je de elektrische private leaseauto gaat opladen. Woon je in de stad zonder eigen parkeerplek, dan ben je aangewezen op de publieke oplaadmogelijkheden in de buurt. Heb je een eigen oprit waar je gebruik kunt maken van een eigen laadpaal dan is de situatie heel anders.

Publieke oplaadmogelijkheden

Als je gebruik moet maken van publieke oplaadmogelijkheden, dan is het goed om te realiseren dat de Gemeente voor jou niet zomaar een extra parkeerplek gaat inrichten met een laadpaal omdat jij nu besloten hebt om elektrisch te gaan rijden. Hier gaat veel tijd overheen. Ga dus uit van de beschikbare mogelijkheden voordat je kiest voor een elektrische private leaseauto.

Heb je wel een eigen oprit, dan ligt de aanleg van een eigen laadpaal voor de hand. Dit moet je dan wel zelf organiseren en betalen. Het voordeel is dan wel dat je de zekerheid hebt dat je altijd een plek hebt waar je ’s nachts de auto kunt opladen. En dat het thuis opladen voordeliger is dan via een publieke laadpaal. Zeker als je gebruik kunt maken van zelf opgewekte stroom via zonnepanelen.

En dan zullen er altijd nog momenten overblijven dat je onderweg de elektrisch auto moet opladen. Hiervoor heb je een laadpas nodig die bij zoveel mogelijk laadpalen werkt. Deze laadpas wordt niet geregeld door de leasemaatschappij. Let bij de keuze van een laadpas goed op waar deze te gebruiken is. Zeker in het buitenland is het niet vanzelfsprekend dat een laadpas bij elke laadpaal werkt.