Financial lease, hoe werkt het precies?

Financial lease, hoe werkt het precies?

Auto's leasen is een populair alternatief voor het kopen van een auto. In plaats van het aankopen van een auto, betaalt de leaser een maandelijkse huurprijs voor het gebruik van de auto gedurende een bepaalde periode. Er zijn verschillende soorten leaseovereenkomsten, waaronder operational lease en financial lease. In dit artikel zullen we ons focussen op financial lease en uitleggen wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Wat is financial lease?

Financial lease is een vorm van lease waarbij de leaser, naast de maandelijkse huurprijs, ook een eindaflossing betaalt. Deze eindaflossing is gebaseerd op de restwaarde van de auto aan het einde van de leaseperiode. Hierdoor is financial lease vaak voordeliger voor de leaser als de gedachte is dat de auto na afloop van de leaseperiode nog een relatief hoge restwaarde heeft. Financial lease is ook een goede optie voor bedrijven die de auto willen gebruiken voor hun werkzaamheden en die daarom eigenaar willen blijven van de auto.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van financial lease is dat de leaser de auto op eigen naam kan laten staan. Dit kan belangrijk zijn voor bedrijven die willen profiteren van de btw-aftrek op de leasekosten. Bovendien is de leaser, in tegenstelling tot operational lease, verantwoordelijk voor onderhoud en verzekering van de auto. Dit kan ook een financieel voordeel opleveren als de leaser deze kosten zelf kan regelen.

Een nadeel van financial lease is echter dat de leaser, in tegenstelling tot operational lease, verantwoordelijk is voor eventuele waardevermindering van de auto. Dit kan een risico zijn als de leaser niet zeker weet of de auto na afloop van de leaseperiode nog een hoge restwaarde zal hebben. Financial lease kan dus meer risico’s met zich meebrengen, waardoor je goed moet nadenken over je keuze.

In samenvatting, financial lease is een goede optie voor bedrijven die de auto willen gebruiken voor hun werkzaamheden en die daarom eigenaar willen blijven van de auto. Hierdoor kan de leaser profiteren van de btw-aftrek op de leasekosten en is verantwoordelijk voor onderhoud en verzekering van de auto. Een nadeel is echter dat de leaser verantwoordelijk is voor eventuele waardevermindering van de auto.