Hoe kun je eerder stoppen met werken?

Hoe kun je eerder stoppen met werken?

De beste manier om eerder te kunnen stoppen met werken, is om tijdens je werkende leven veel geld te verdienen en hier een groot gedeelte van apart te zetten voor je pensioen. Om veel geld te verdienen kun je een eigen bedrijf beginnen, streven naar een goede baan of ergens in investeren wat veel rendement oplevert. Maar hoe weet je nu wanneer je genoeg geld bij elkaar hebt om eerder te kunnen stoppen met werken? Dat lees je hieronder!

Eerder stoppen met werken

In Nederland kun je met pensioen op 63-jarige leeftijd met een volledig staatspensioen. Wie een particulier pensioen heeft, kan vaak eerder met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland is 67 jaar. Dit betekent dat de meeste mensen in Nederland werken tot ze ongeveer 67 jaar oud zijn. Als je eerder dan 67 met pensioen wilt gaan, heb je een particulier pensioen nodig. Je kunt beginnen met sparen voor je pensioen vanaf het moment dat je gaat werken. Hoe eerder je begint met extra sparen voor je pensioen, hoe meer geld je hebt als je met pensioen gaat. Eerder stoppen met werken? Check hier online, of jij hier voor in aanmerking komt.

Opbouw pensioen

De pensioenopbouw in Nederland is gebaseerd op het principe van 'kapitalisatie'. Dit betekent dat jouw pensioen in de loop van de tijd wordt opgebouwd. Hoe langer je werkt, hoe meer geld er in je pensioenpot zit. De hoeveelheid geld die je bij pensionering in je pensioenpot hebt, wordt bepaald door hoeveel je hebt bijgedragen en hoe goed de beleggingen binnen jouw pensioenfonds hebben gepresteerd.

Zelf pensioen sparen

Naast dat mensen pensioen opbouwen bij hun werkgever, kiezen ook steeds meer mensen ervoor om zelf ook een bedrag op te bouwen, bijvoorbeeld door maandelijks geld op een spaarrekening te zetten. Het bedrag wat ze hier opbouwen gebruiken ze dan bijvoorbeeld om een paar jaar eerder met pensioen te kunnen gaan. Het is altijd verstandig om het advies in te winnen van een professional als het gaat om wat voor spaarrekeningen hier geschikt voor zijn en waar je het meeste rendement kun behalen. Als je na een aantal jaren steeds meer 'rente op rente' gaat opbouwen, zul je zien dat dit bedrag nog aardig op kan lopen. Ga jij er ook voor om eerder te stoppen met werken?