Ongewenst urineverlies tijdens de overgang

Ongewenst urineverlies tijdens de overgang

Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met ongewenst urineverlies of moeten ze opeens veel vaker naar het toilet. Hoewel dit vervelend is, is het een normaal kwaaltje tijdens de overgang en niets om u grote zorgen over te maken. Met de juiste voorzorgsmaatregelen hoeft het ongewenste urineverlies u nergens van te weerhouden. Tijdens de overgang worden de eierstokken kleiner en de bekkenbodenspieren slapper, waardoor uw baarmoeder op uw blaas kan gaan drukken. Deze druk zorgt er in sommige gevallen voor dat een vrouw haar controle over de blaas enigszins verliest. Urineverlies komt voor tijdens het lachen of niezen, maar het kan ook plotseling optreden. U kunt uw bekkenbodem trainen, zodat deze sterker worden. In de tussentijd maakt u gebruik van incontinentieproducten, zodat dit kwaaltje uw dagelijkse leven niet beïnvloedt.

De beste incontinentieproducten

Er zijn allerlei incontinentieproducten op de markt, ieder met een eigen functie. Bij licht urineverlies kiest u voor een inlegkruisje. Deze inlegkruisjes absorberen druppels urine en zijn makkelijk te gebruiken in uw ondergoed. Bij af en toe een scheutje urine kiest u voor incontinentieverband. Een derde optie is incontinentieondergoed, zoals incontinentiebroekjes van TENA Pants. Incontinentieondergoed ziet eruit als gewoon ondergoed en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het ondergoed heeft een absorberend vermogen en neemt scheuten urine op. Ook voorkomen de TENA Pants de vervelende geurtjes die vaak gepaard gaan met ongewenst urineverlies. Incontinentieondergoed is verkrijgbaar met verschillende absorberende vermogens. Er zijn ook broekjes die beschermend werken en een zeer hoog absorberend vermogen hebben.

Hoe u om kunt gaan met incontinentie tijdens de overgang

Een van de manieren waarop u met ongewenst urineverlies om kunt gaan is door bekkenbodemoefeningen te doen. Deze oefeningen versterken uw bekkenbodemspieren, waardoor u minder snel urine zult verliezen. Veel van deze oefeningen zijn erg simpel en u kunt ze thuis of zelfs op uw werk doen. Niemand ziet het wanneer u zittend uw spieren een aantal keren aanspant en dus kunt u de oefeningen doen wanneer u wilt. Let erop dat u niet minder gaat drinken omdat u bang bent om urine te verliezen. Te weinig drinken zorgt voor een geïrriteerde blaas die minder goed werkt. Verspreid over de dag drinkt u ten minste zes glazen water.