Wanneer heb je koorts en wat kan je eraan doen?

Wanneer heb je koorts en wat kan je eraan doen?

We voelen ons allemaal wel eens niet zo lekker en hebben het gevoel alsof we in een sauna zitten. Maar wanneer heb je nu eigenlijk koorts en wat zijn dan de dingen die je het beste kunt doen?

Koorts, wanneer heb je dat?

Is jouw lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden dan heb je koorts. Alles tussen de 37,5 en 38 graden noemen we verhoging. Daar wordt nog wel eens een foutje in gemaakt.

Hoe kan je het beste koorts meten?

Je kunt koorts op verschillende manieren meten. De beste en oudste manier om te meten is nog steeds via de anus maar er zijn ondertussen al heel lang ook thermometers die meten via het oor of je voorhoofd het makkelijker en aangenamer maken. Volgens de huisartsen is het 1 keer per dag meten voldoende.

Wat moet je doen wanneer je koorts hebt?

Je moet er vooral voor zorgen dat wanneer je koorts hebt dat je niet uitdroogt. Extra water drinken is dus 1 van de dingen die je echt wel moet doen. Op die manier wordt het vocht wat je verliest door het zweten wat je doet weer goed aangevuld. Dit is vooral bij kleine kinderen en oudere mensen van groot belang.

Probeer je zo rustig mogelijk te houden en je niet te dik te kleden. Juist omdat je zoveel zweet is het je dik aankleden niet goed. Je kunt het beste gewoon onder een laken in je bed gaan liggen.

Het is niet zo dat je per se binnen moet blijven wanneer je koorts hebt. Je kunt gewoon naar buiten maar kijk wel even hoe het weer is en kleed je daar ook naar. Voor buiten geld beter iets te warm aankleden dan te koud. Een sjaal of muts is gauw weer af te doen.

Wat is de reden dat je koorts krijgt?

Koorts is eigenlijk een reactie van het lichaam op een virus, bacterie of infectie die je bij je hebt. Als je het goed bekijkt is het lichaam juist heel goed bezig wanneer je koorts hebt want het is zich ertegen aan het beschermen.