Wat doet zonnebrandcrème met de huid?

Wat doet zonnebrandcrème met de huid?

Zonnebrandcrème hebben we nodig om onze huid voldoende te kunnen beschermen tegen de zon. Kortgezegd is het dus een bescherming. Er is natuurlijk nog wat meer over te vertellen en dat doen we dan ook nu.

De opbouw van het zonlicht

Zonlicht is uit verschillende soorten straling opgebouwd. Onder andere UVA, UVB en UVC-straling. We zullen eerst even uit gaan leggen wat nu deze verschillende stralingen inhouden.

·        De UVA-straling. Dit is een straling die de huid zonder enige verhindering kan bereiken. Wanneer je er een hoge dosis van krijgt is dat ontzettend schadelijk voor de huid en het zorgt ervoor dat je huid vroegtijdig verouderd.

·        De UVB-straling. Deze straling bereikt de aarde voor een deel. Dit is de grootste reden van zonneverbranding maar maakt ook de vitamine D aan die we zo nodig hebben.

·        De UVC-straling. Deze straling is de straling die het meest schadelijk is. Deze straling wordt niet bereikt door de aarde.

Een teveel aan UV-straling is niet goed. Het kan nare gevolgen hebben en is schadelijk voor de huid. Wanneer je huid rood wordt is dit eigenlijk een waarschuwing. Je hebt dan meer UV-straling opgevangen dan dat je huis aan kunt. Wanneer je ernstig bent verbrand sterven er heel veel cellen af in de opperhuid en gaat de huid vervellen.

Wat doet zonnebrandcrème?

Er zijn verschillende soorten crèmes die de huid beschermen. Er zijn twee soorten zonnebrandcrème.

·        Crème met chemische zonnefilters. De straling wordt geabsorbeerd door moleculen en omgezet door energie in een vorm die niet schadelijk is. Ze zijn instabiel wanneer je ze combineert met UV licht. De bescherming verminderd dan.

·        Crème met minerale zonnefilters. Dit product bevat titaniumdioxide en zinkoxide. Deze twee stoffen zijn organisch en werken als een soort spiegel. Dit zorgt voor reflectie van het UV licht.

Welke factor voor welke huid?

Het ligt aan je huidtype welke factor je nodig hebt.

·        Je verbrand zeer snel en verkleurt niet bruin? Factor 20-30

·        Je verband snel en verkleurt langzaam? Factor 15

·        Je verbrand niet snel en verkleurt makkelijk? Factor 15

Je verbrand nooit en kleurt heel makkelijk? Factor 10-15