Wat is een hamerduim? Wat is de oorzaak en hoe behandel je het? Lees het hier!

Wat is een hamerduim? Wat is de oorzaak en hoe behandel je het? Lees het hier!

Een hamerduim is een veelvoorkomende verwonding die vaak optreedt tijdens handwerk. Het is een pijnlijke aandoening die het dagelijks leven kan belemmeren. Het is belangrijk om te weten hoe een hamerduim behandeld moet worden om snel herstel en verdere complicaties te voorkomen. In dit artikel wordt alles uitgelegd over een hamerduim, de oorzaak, behandeling en het hamerduim syndroom.

Wat is een hamerduim?

Een hamerduim is een vervelende verwonding die ontstaat aan de basis van de duim, op de plaats waar deze het meest wordt gebruikt bij het vasthouden van gereedschappen of objecten. Het resultaat is pijn, zwelling en beperkte beweging van de duim.

Wat is de oorzaak van een hamerduim?

Artritis kan oorzaak zijn van een hamerduim. Artritis is een ontsteking in de gewrichten en kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte beweging. Vooral de kleine gewrichten in de handen, waaronder de basis van de duim, zijn gevoelig voor artritis. Het regelmatig uitoefenen van handwerk, met name met gereedschappen, kan bijdragen aan het verergeren van artritis in deze gebieden en leiden tot een hamerduim.

Andere oorzaken kunnen zijn onjuiste techniek bij het uitvoeren van handwerk, het gebruik van te zware gereedschappen of gebrek aan ondersteuning voor de hand. Sommige aandoeningen, zoals artritis, zijn erfelijk en kunnen doorgegeven worden van generatie op generatie. Ook aangeboren afwijkingen van de handen en duimen, zoals de vorm en de grootte van de gewrichten, kunnen het risico op het ontwikkelen van een hamerduim verhogen.

Hoe voorkom je een hamerduim?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico op een hamerduim te verminderen en deze op de lange termijn te voorkomen.

Gebruik de juiste technieken

Zorg dat je de juiste technieken gebruikt tijdens het uitvoeren van handwerk, om overbelasting en beschadiging van de handen te voorkomen.

Gebruik de juiste gereedschappen

Zorg dat je de juiste gereedschappen gebruikt voor het type handwerk dat je doet, en dat ze niet te zwaar zijn voor je handen.

Doe oefeningen voor de handen

Voer regelmatig oefeningen uit om de handen en duimen te versterken en soepel te houden.

Neem regelmatig rust

Zorg dat je regelmatig rust neemt tijdens het uitvoeren van handwerk, en probeer de handen te ontspannen en te verlichten tussen taken door.

Gebruik bescherming

Gebruik bescherming, zoals handschoenen of een brace, om de handen te beschermen tegen verwondingen en overbelasting tijdens het handwerk.

Met deze stappen kun je het risico op het ontwikkelen van een hamerduim verminderen en op de lange term

Hoe behandel je een hamerduim?

Je kunt advies inwinnen bij een fysiotherapeut. Door verschillende oefeningen en het (ver)strekken van je spier kun je weer in oude positie komen. Mocht dit niet werken kun je een zogeheten splint dragen. Dit verminderd de pijn. Een derde optie is een bezoek aan een arts. In sommige gevallen worden injecties toegediend en/of wordt je geopereerd. Werkt dit allemaal niet? Dan is er altijd nog medicatie om de pijn tegen te gaan.

Hoe gaat de operatie van een hamerduim?

Een operatie voor een hamerduim, is een ingreep die wordt uitgevoerd om een aandoening te behandelen waarbij de vinger vastzit in een gebogen positie en niet soepel kan bewegen. Het doel van de operatie is om de pees die het uiteinde van de vinger beweegt te verminderen of te verwijderen, zodat de vinger vrij kan bewegen. De precieze details van de operatie kunnen variƫren afhankelijk van de specifieke aandoening en de behandelingsaanpak van de arts.