Wat is een verzwaringsdeken en waarvoor wordt dit gebruikt?

Wat is een verzwaringsdeken en waarvoor wordt dit gebruikt?

Een verzwaringsdeken is een deken die gemaakt is van materiaal dat ervoor zorgt dat de lichaamswarmte beter wordt vastgehouden. Deze dekens worden bijvoorbeeld gebruikt door ouderen en mensen met reuma, omdat dit helpt om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast kan een verzwaringsdeken ook helpen bij het herstel na een operatie of blessure. Mensen met ADHD en autisme kunnen ook baat hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken, omdat dit kan helpen om hun rustiger te maken en beter te slapen.

In dit artikel vertellen we je specifiek wat je moet weten over verzwaringsdekens: wat ze zijn, waarvoor je ze kunt gebruiken en welke soorten er zijn.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is dus eigenlijk gewoon een deken die ervoor zorgt dat je lichaamswarmte beter vastgehouden wordt. Dit komt omdat het materiaal waarvan deze dekens gemaakt zijn, ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur niet snel afkoelt. Verzwaringsdekens zijn er in verschillende soorten, met ieder hun eigen unieke eigenschappen. Het verschil zit voornamelijk in de dikte van de deken en het materiaal waarvan deze gemaakt is.

Waarvoor worden verzwaringsdekens gebruikt?

Verzwaringsdekens worden gebruikt voor verschillende doelgroepen. Onderstaand werken we deze specifiek uit.

Mensen met ADHD en autisme

Mensen met ADHD en autisme hebben vaak moeite om rustig te blijven en/of goed te slapen. Dit komt omdat ze last hebben van een overactieve geest die constant in beweging is. Een verzwaringsdeken kan hierin helpen, omdat dit de aandacht afleidt van de overactieve geest naar het lichaam. Het gevoel van veiligheid en geborgenheid dat een verzwaringsdeken geeft, helpt bovendien om de rustiger te maken en beter te slapen. Hou bij een verzwaringsdeken kind rekening met de leeftijd.

Mensen met reuma

Ouderen kunnen last hebben van een te lage lichaamstemperatuur, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Denk hierbij aan een verminderde weerstand, vermoeidheid en spierpijn. Een verzwaringsdeken kan helpen om de lichaamstemperatuur op peil te houden, waardoor deze klachten minder snel optreden of zelfs helemaal verdwijnen.

Ouderen

Ook mensen met reuma kunnen baat hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Dit komt omdat deze dekens helpen om spierpijn te verminderen en te voorkomen. Ook kan het gebruik van een verzwaringsdeken ervoor zorgen dat je beter slaapt, waardoor je minder last hebt van vermoeidheid.

Mensen die herstellen van een operatie of blessure

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan ook helpen bij het herstel na een operatie of blessure. Dit komt omdat deze dekens ervoor zorgen dat je sneller slaapt en rustiger bent, waardoor je lichaam meer tijd heeft om te herstellen.