Wat zijn de meest voorkomende schimmelinfecties?

Wat zijn de meest voorkomende schimmelinfecties?

Schimmelinfecties zijn natuurlijk bijzonder irritant maar komen ook ontzettend veel voor. Het meest bij de mensen op de huid en in de haren. 9 van de 10 schimmelinfecties zijn heel onschuldig maar moeten wel op tijd behandeld worden.

De verschillende soorten

De meest voorkomende soorten wat betreft de schimmelinfecties zijn de Candida vaginalis, Candida balanitis, hoofdschimmel, de ringworm en de voetschimmel. Er zijn er natuurlijk nog heel veel meer te noemen maar deze zijn de meest bekendste en meest voorkomende schimmels die we kennen.

·        De Candida vaginalis is een schimmelinfectie op de vagina. Deze schimmel geef jeukklachten en ook witte afscheiding.

·        De Candida balanitis is een schimmelinfectie die voorkomt op het mannelijk geslachtdeel. Meestal is het een rode uitslag op de eikel en kan er een witte afscheiding ontstaan.

·        De hoofdschimmel komt het meest voor bij kinderen en is zeer besmettelijk. Deze schimmel ontstaat door een infectie. De besmetting verloopt veelal via gevallen besmette haren, dieren, kammen en borstels die besmet zijn, hoofddeksels, beddengoed en kleding.

·        De ringworm is een schimmelinfectie die zich meestal op de romp uit. Het zijn vaak kringen die rood van kleur zijn. Deze huidschimmel wordt gevoed door de buitenste lagen van de opperhuid. Ringworm kan bijzonder pijnlijk zijn maar dit hoeft niet. Bij iedereen uit dit zich weer anders. Bovenal is het vooral vervelend.

·        Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Dit komt het meest voor tussen de tenen. Voetschimmel wordt gemakkelijk opgelopen in zwembaden en douchegelegenheden. 

Je hebt een schimmelinfectie wat nu?

Je kunt de meeste schimmelinfecties goed herkennen en zelf behandelen. Toch moet je daarmee ook uitkijken. Vertrouw je het niet? Dan is het zeker raadzaam om ermee naar de dokter te gaan zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling voorgeschreven krijgt. De meeste behandelingen worden gedaan door middel van een zalf. Soms kan het voorkomen dat je doorgestuurd gaat worden naar een dermatoloog omdat de dokter liever het laat behandelen door een specialist. De dermatoloog heeft er speciaal voor geleerd en weet heel goed wat hij met deze vervelende dingen aan moet zodat jij weer snel genezen bent.