Hoe kun je creatief zijn met licht in huis?

Hoe kun je creatief zijn met licht in huis?

Licht speelt een belangrijke rol in huis. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en kan je woning net dat beetje extra geven. Als je licht creatief gebruikt, kun je een ongezellige kamer al snel omtoveren tot een warme, fijne ruimte. Ook in de tuin kun je veel doen met licht, waardoor je 's avonds nog lekker buiten kunt zitten.

Zoek jij een aantal ideeën en tips voor het gebruik van licht in huis en in de tuin? Dan is dit artikel geschikt voor jou.

Functies van licht

Voordat je begint met lampen uitzoeken, is het slim om na te denken over de functie van licht. Je gebruikt licht vooral om goed te kunnen zijn in een ruimte. Vooral in kamers zoals de keuken is het fijn om veel licht te hebben. Zo blijf je alert en kun je goed zien waar alles ligt. Blauw en fel wit licht zorgen ervoor dat we minder moe worden. In de woonkamer, de keuken en eventueel de gang is het daarom fijn om dit soort lampen te hebben.

Verstelbare lampen

De woonkamer gebruik je echter ook om lekker te kunnen uitrusten na werkt, of om gezellig met de familie te zitten tijdens de feestdagen. In dat geval wil je natuurlijk wat warmer, minder fel licht gebruiken. Daarom is het slim om in bepaalde ruimtes te kiezen voor licht dat je kunt instellen op kleur en / of felheid. In de ochtend kun je dan fel, koud licht gebruiken om wakker te worden in de slaapkamer, badkamer en woonkamer. In de middag en avond kun je kiezen voor licht dat sfeer geeft en gezelliger is.

Unieke soorten licht

Hanglampen, vloerlampen en kleinere staande lampen kun je vinden in alle soorten en maten. Je kunt ook kijken voor mooie, uniekere lampen in huis. Zo kun je in de tuin mooie LED inbouwspotjes plaatsen, tussen de planten of in de grond. Ook lantaarns en lichtslangen zijn leuke manieren om je tuin te verlichten. Heb je in huis foto's, schilderijen of posters aan de muur? Dan is er hiervoor ook speciale schilderijverlichting te vinden. Voor licht kun je uiteraard ook kijken voor (nep)kaarsen. Ook deze geven warm, gezellig licht.