Meditatie te zweverig? Dit zijn 3 wetenschappelijk bewezen voordelen

Meditatie te zweverig? Dit zijn 3 wetenschappelijk bewezen voordelen

Meditatie en mindfulness worden nog vaak als zweverig gezien. Alleen weggelegd voor van die types die op 10-daagse stilte retraites gaan in een ver land. Maar niks is minder waar! Meditatie heeft allerlei bewezen voordelen en is heel makkelijk toe te passen in je dagelijkse leven. Hieronder 3 grote voordelen, en waarom die zo relevant zijn anno 2022. Pak je meditatiekussen er maar bij!

Meer concentratie

Met alle prikkels om ons heen tegenwoordig hebben we een steeds kleinere concentratiespanne. Meditatie to the rescue! Het is niet verwonderlijk dat meditatie concentratie beïnvloed, aangezien veel meditatie oefeningen zich op deze vaardigheid concentreren. Maar het is ook echt wetenschappelijk bewezen. Studies hebben aangetoond dat mindfulness-meditatie het afdwalen van onze geest vermindert en ons vermogen om problemen op te lossen verbetert. Er is nog meer goed nieuws: onderzoeken hebben aangetoond dat verbeterde concentratie tot vijf jaar na mindfulnesstraining lijkt aan te houden!

Minder stress

Iedereen ziet de burn-outs om zich heen gebeuren, we gaan steeds meer gebukt onder de effecten van stress. Ook hier kan meditatie bij helpen. Studies tot nu toe suggereren dat meditatie helpt stress te verminderen. Het beoefenen van meditatie vermindert bijvoorbeeld de ontsteking in het lichaam die wordt veroorzaakt door stress. En dit is niet zo gek ook. Door te mediteren laat je de eeuwig herhalende gedachtes, stemmetjes en gevoelens links liggen en probeer je gewoon te genieten van het stilzitten en helemaal niks doen. Eventjes rust, niks moeten, en daar gewoon tevreden mee zijn.

Betere relaties

Er zijn heel veel onderzoeken die een positief verband hebben vastgesteld tussen mindfulness en de kwaliteit van relaties. In een onderzoek uit 2016 onderzochten wetenschappers dit bij 88 koppels die deden aan meditatie en mindfulness. Ze namen de cortisolspiegels (stress) bij elk paar op voor en nadat ze een conflict in hun relatie hadden besproken. Cortisolspiegels piekten zoals verwacht tijdens de discussie, een teken van hoge stress. Maar de de stress nam daarna sneller dan normaal af nadat het conflict was geëindigd. Dit resultaat wordt weerspiegeld in veel onderzoeken naar mindfulness in romantische relaties.

Meditatie, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?

Mocht je na het lezen van deze voordelen denken dat het niks voor jou is, omdat je er de tijd niet voor hebt, bedenk dan dat 10 minuten per dag al genoeg is. En je hebt er niks voor nodig!