Wat kun je beter niet eten tijdens zwangerschap?

Wat kun je beter niet eten tijdens zwangerschap?

Als je zwanger bent, zul je veel verschil merken in het dagelijks leven. Niet alleen voel je je zwaarder en heb je meer voeding nodig, je moet ook opletten met wat je wel en niet binnenkrijgt. Zo moet je natuurlijk nooit roken of alcohol nuttigen als je een baby draagt. Tijdens zwangerschap zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Dit is om ervoor te zorgen dat je kindje gezond en veilig op de wereld komt en dat de bevalling succesvol verloopt. In dit blog geven wij je een aantal tips over wat je wel en niet kunt eten tijdens zwangerschap.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende drankjes en bepaald voedsel waarmee je moet oppassen tijdens de zwangerschap. Bacteriële infecties zijn altijd een risico, waardoor het beter is om bepaalde voeding niet binnen te krijgen. Dit geldt voor rauw vlees, rauwe eieren en rauwe of gerookte vis. Ook rauwe melk en bepaalde kaassoorten die hiervan zijn gemaakt zul je even moeten laten liggen.

Andere producten die je moet vermijden zijn bijvoorbeeld bepaalde vissoorten en bewerkt vlees zoals worst en andere vleeswaren. Makreel, paling, tonijn en garnalen, maar ook de lever van dieren kun je beter niet eten. Alcohol, kruidenpillen en zware medicijnen zijn uiteraard ook niet goed tijdens je zwangerschap.

Voeding in mindere mate

Er zijn ook voedingsmiddelen die je nog wel kunt eten of drinken, maar niet te veel. Denk aan leverproducten, bepaalde theesoorten en drop. Ook veel kruiden zoals kaneel, peper en anijs zijn niet goed in grote hoeveelheden. Neem ook niet te veel koffie of andere producten met cafeïne, of zoete drankjes zoals sap of frisdrank. Weet je niet zeker of je iets wel of niet mag eten, of weet je niet in welke mate? Vraag dan even om hulp van de dokter of iemand anders die hier verstand van heeft.

Naast voldoende rust en zwangerschaps massage, is er ook voeding dat juist wél goed is tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Eet daarom veel groenten en fruit, veel volkoren producten, peulvruchten of noten (zonder zout). Yoghurt, kwark of melk is ook aan te raden, om voldoende kalk binnen te krijgen.